Kırkayak Sanat Merkezi Atölyeler 


Kültür   Sanat    Sinema   Festival  Fotoğraf  Sözlü Tarih      Doğa     Kuş Gözlem   Endemik Bitkiler   Çocuk Tiyatrosu                              

 

Fotoğraf Atölyesi 


KEMAL VURAL TARLAN 

BELGESEL FOTOĞRAF ATÖLYESİ

Kemal Vural Tarlan’ın yürüteceği atölye belgesel

fotoğrafın tanımı, alt başlıkları, kaynakları, felsefesi,

dünyadaki belgesel çalışmalardan örnekler ve belgesel

filmler eşliğinde gerçeği, doğruyu , anı yakalamayı hedefliyor.

Atölye yıl boyunca eğitim ve projeler çalışmasından sürdürüyor.




TEMEL FOTOĞRAF BİLGİSİ ATÖLYESİ

(Dijital & Analog Makine Fotoğraf Bilgisi)

ATÖLYE İÇERİĞİ

Fotoğraf Tarihi

Fotoğrafın Temel Kavramları

Analog ve Dijital Kameralar

Netleme, Pozometre

Objektifler

Net alan derinliği

Pozlama ve Aydınlatma Teknikleri ve Işık Bilgisi

Işık ve Renk Bilgisi

Komposizyon

Uygulama

Çekim Sonrası Değerlendirme

Malzeme bilgisi

Filtreler

Kırkayak Sanat Merkezi'nde fotograf ve fotograf kültürüne yönelik fotoğraf atölyesi çalışmalrına devam ediyor. Temel düzeyden başlayarak farklı başlık ve seviyelerde yapılan atölye çalışmalarında; “Fotograf Tarihi”  sanat tarihinin içindeki akış ve geçişlerle birlikte ele alınıyor. Aynı zamanda fotografla uzun vadede ilgilenmeyi planlayanlar için felsefi bir altyapı oluşturulmaya çalışılıyor. Atölyeler çevre illere düzenlenecek fotoğraf gezileriyle de destekleniyor.



Sinema Atölyesi

      Atölye katılımcıları atölyenin hedeflerini; sanatın doğasını ve insanın algılayışını kavramak, sinemanın temel öğelerini tanımak, sanata ve sinemaya bakışı, görsel yetenekleri geliştirmek, filmleri ve dolaylı yoldan dünyayı doğru şekilde okumak olarak belirlemişlerdir.

Katılımcılar haftada  bir gün çalışmalarına devam eden sinema atölyesi programını; insan ve sanat ilişkisi, bir sanat olarak sinema, modern mitoloji, sinema tarihi tartışmalarının yanı sıra sinemanın temel öğeleri, senaryo, kamera ve film seti bilgileri, kurgu, ses, müzik, görsel efekt, oyuncu yönetimi ve yönetmenlik başlıkları altında eğitimler düzenleme kararı almışlardır.

Kırkayak Sanat Merkezi; bu amaçla  ülkemiz sinemasına verdiği emekler ve  “bağımsız sinemanın” gelişimine yaptığı katkılardan dolayı; Antepli yazar, sinemacı, kültür adamı Onat Kutlar anısına her  yıl “Sinema Bir Şenliktir” sloganıyla “Onat Kutlar Film Festivali” düzenlenecek ve uluslararası bir festival için çalışmalarını sürdürmektedir.

Kırkayak Sanat Merkezi Sinema Atölyesi Çarşamba günleri saat 18.30'da dünya ve ülkemiz sinemasından örneklerle film gösterimleri gerçekleştirmektedir.

 

Sözlü Tarih Atölyesi

 

    Yakın tarihin tanıkları her gün birer birer yok oluyorlar. Oysa geçmişin bilinmeyenkonularına onların tanıklıklarıyla ulasabilmemiz mümkün. Sözlü tarih çalısmaları, geçmisteki yasantılara dogrudan ulasmanın aracı olarak kullanılan bir tarih yöntemi. Bilginin aktarımı için kullanılan en eski yöntem olan sözlü anlatım, özellikle geçtigimiz yüzyılda belgeye dayalı tarihçilikte ihmal edilen toplumsal sınıfların, farklı kültürel grupların, kadınların ve marjinal grupların yasam kesitlerine, tanıklıklar üzerinden ulasmak ve tarihi, bu farklı yasam deneyimleriyle sekillendirmek amacıyla kullanılmaya basladı.

    Ülkemizde de sözlü tarih çalısmaları giderek yaygınlasıyor ve önem kazanıyor. Yerel tarihi, aile tarihlerini, kurum tarihlerini arastırırken sözlü tarih çalısmaları kaçınılmaz oluyor.

Yerel tarih gruplarının, semt girisimlerinin, ögrencilerin yapacakları sözlü tarih çalısmalarının yakın tarihimizin yorumlanmasına büyük katkısı olacaktır. Bu nedenle sözlü tarihin, salt uzmanlar tarafından degil, ögretmenler, ögrenciler, tarihe ilgi duyan

herkes tarafından da yapılabilecegini inanıyoruz.

    Kırkayak Sanat Merkezi’nin yerel tarih grupları, semt girisimleri, ögretmenler ve ögrencilerle yapacağı  atölye çalısmalarında, burada verilen temel bilgiler daha kapsamlı olarak ele alınıyor. Bu çalısmalarda konunun uzmanları hem daha derinlemesine bilgi aktarılacak hem de projelerde karsılasılacak sorunları ve çözüm önerilerini örnekler üzerinden tartışılacaktır.

    Kırkayak Sanat Merkezi Sözlü Tarih  Atölyesi; sözlü tarih konusunda yapacağı çalışmalarla "kent kültürü" ve kent beleği üzerine çalışmalar yapmayı amaçlamaktadır. 


 

 


 

Kuş Gözlem ve Endemik Bitkiler Atölyesi

Kırkayak Sanat Merkezi; Kuş Gözlem ve Endemik Bitkiler Atölyesi aşağıdaki amaçlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürecektir.


  • Kuş gözlemcileri arasındaki dostluk ve arkadaşlığı pekiştirmek, kuş gözlemcilerini bir arada tutmak.
  • İnternet üzerinden bir bilgi ağı kurarak kuş gözlemcileri arasındaki iletişime destek olmak.
  • Gaziantep ve çevresinde kuş gözlemciliğini endemik bitkiler alanındaki çalışmalrı yaygınlaştırmak .
  • Gaziantep ve çevresinde kuş ve endemik bitkilerin varlığını belgelemek, gözlem kayıtlarını ortak bir veritabanında toplamak, fotograflamak ve yayınlarla tanıtmak.
  • Kuşların ve endemik bitki türlerinin  yaşamalanalarının korunmasına katkıda bulunmak.

 


Çocuklarla Tiyatro Atölyesi